M ve N kategorisindeki karayolu taşıtlarının elektrik gücü ile ilgili güvenlik gereksinimleri, incelenmesi gereken önemli konulardan biridir. Maksimum tasarım hızı 25 km/h ı aşan, elektrik gücü ile çalışan ve Hibrit araçlar (sıvı yakıt ve elektrikli batarya ile birlikte çalışan) bu regülasyona tabi olup bunların elektriksel güvenliklerini “ Şarj Edilebilir Elektrik Enerjisi Depolama Sistemi REESS” testleri ile karşılanır.
R100’ün ikinci revizyonundaki test gereksinimleri
Kısım II gereklilikleri olarak sınıflandırılan R100’ün ikinci revizyonundaki RESS’ler için temel gereklilikler, yönetmeliğin 6. Bölümünde bulunur. Ek 8, aşağıdakileri içeren RESS’lere özgü test prosedürleri hakkında ayrıntılı bilgi sağlar:
Testler
Titreşim
Normal araç operasyonlarında yaşananlara benzer titreşim koşulları altında bir RESS’in güvenlik performansını doğrular. Test edilen cihaz, 7 Hz ile 50 Hz arasında logaritmik bir taramayla sinüzoidal bir dalga formuna sahip bir titreşime ve 15 dakika içinde 7 Hz’ye geri dönen bir titreşime tabidir. Bu tarama, toplam üç saatlik bir test süresi boyunca 12 kez tekrarlanır.
Termal şok ve bisiklet
Gerçek çevre koşullarında yaşananlara benzer bir RESS’in sıcaklıktaki ani değişikliklere direncini değerlendirir. Test edilen cihaz en az altı saat 60 o C’de, ardından altı saat -40 o C’de saklanır . Bu döngü beş kez tekrarlanır ve ardından cihaz ortam sıcaklıklarında 24 saat saklanır .
Mekanik şok
Araç çarpışma koşullarında meydana gelebilecek eylemsiz yükler altında bir RESS’in güvenlik performansını doğrular. Test edilen cihaz Yönetmeliğe eşlik eden tablolarda belirtilen hızlarda hızlandırılır veya yavaşlatılır ve gerçek yerçekimi kuvveti tablolarda belirtilen değerlerle karşılaştırılır.
Mekanik bütünlük
Araç çarpışma koşullarında karşılaşılabilecek temas yükleri altında bir RESS’in güvenlik performansını değerlendirir. Test edilen cihaz, belirli bir kuvvet, başlama süresi ve tutma süresi ile bir direnç plakası ile bir kırma plakası arasında ezilir.
Yangına dayanıklılık
Bir sürücü ve yolcuların yeterli kaçış süresine sahip olup olmadığını belirlemek için bir RESS’in bir aracın dışından kaynaklanan bir yangından maruz kalmaya karşı direncini değerlendirir. Test edilen cihaz, ticari yakıt yakılarak üretilen bir aleve hem doğrudan hem de dolaylı olarak maruz bırakılır.
Harici kısa devre koruması
Kısa devrelerle ilişkili sonuçları sınırlandırmak için bir cihazın kısa devre koruma sisteminin performansını doğrular. Test edilen cihaz, belirli bir dirence sahip bir bağlantı kullanılarak cihazın pozitif ve negatif terminallerinin bağlanmasıyla kasıtlı bir kısa devreye maruz kalır. Kısa devre durumu, kısa devre korumasının işlevi onaylanana kadar veya cihaz kasasında ölçülen sıcaklık stabilize olduktan sonra en az bir saat süreyle devam ettirilir.
Aşırı şarj koruması
Bir cihazın aşırı şarj koruma sisteminin performansını değerlendirir. Test edilen cihaz, cihaz şarj işlemini otomatik olarak kesene veya sınırlayana kadar ya da cihaz nominal kapasitesinin iki katına şarj edilene kadar şarj edilir.
Aşırı deşarj koruması
Bir cihazın aşırı deşarj koruma sisteminin performansını değerlendirir. Test edilen cihaz deşarjı kesintiye uğratana veya sınırlandırana kadar veya cihaz nominal voltaj seviyesinin% 25’i kadar deşarj oluncaya kadar boşaltılır.
Aşırı sıcaklık koruması
Cihazın soğutma işlevi başarısız olsa bile, çalışma sırasında dahili aşırı ısınmaya karşı cihazın performansını doğrular. Test edilen cihaz, hücrelerin sıcaklığını artırmak için tekrar tekrar şarj edilir ve sabit bir akımla deşarj edilir. Cihaz daha sonra bir konveksiyon fırınına veya iklimlendirme odasına yerleştirilir ve fırın veya odanın sıcaklığı kademeli olarak önceden belirlenmiş bir seviyeye yükseltilir.